Grafisch woordenboek

Alles over drukwerk van a tot z

papierfabricage problemen

Van een aantal storingen tijdens het drukproces kan duidelijk worden vastgesteld dat ze door het papier veroorzaakt worden. Veel van deze gedefiniëerde roblemen zijn ontstaan tijdens de fabricage van papier.
Onderstaand een aantal voorbeelden:

Plooien
Plooien ontstaan tijdens het omrollen van de papierbaan. In dit geval lopen de plooien van rand tot rand. Plooien kunnen echter ook het gevolg zijn van een verkeerde persafstelling of door randverkorting doordat de zijkanten van het papier uitgedroogd zijn. In deze laatste situatie lopen de plooien van het midden van het vel naar de rand. Papier dat eenmaal is geplooid kan verder niet meer gebruikt worden. De plooien zijn niet te verwijderen.

Snijstof (stof)
Snijstof kan soms tussen de vellen papier komen (indien men niet snijdt met een scherp mes of met een mes met een verkeerde snijhoek). Dit stof kan tijdens het drukken problemen geven, zoals het ontstaan van donkere of juist lege plekjes in de afdruk. Mogelijke oplossingen zijn: De eerste drukunit droog (zonder inkt) laten meelopen, controleer vooraf alle vier de zijden van het papier op de geleverde snijkwaliteit. Eventueel met een glycerinedoek deze zijden schoonvegen. Laat het papier opnieuw en goed voorsnijden, eventueel nieuw papier uit een andere aanmaak(productie)run gebruiken.

Vochtwellen
Vochtwellen zijn banen in het papier veroorzaakt door ongelijke droging van het papier tijdens de papierproductie. Vochtwellen kunnen soms aanleiding zijn voor bijvoorbeeld doubleren.

Coatingstrepen
Coatingstrepen zijn tot anderhalve centimeter breed en ontstaan door onregelmatige toevoer van de strijkmassa tijdens de fabricage van papier. De strepen lopen altijd evenwijdig aan de looprichting en komt meestal over een grote hoeveelheid vellen voor.

Rakelstrepen (messtrepen)
Rakelstrepen zijn scherpe lijnen (krassen) in de strijklaag van het papier, die zijn ontstaan door een vuiltje aan de rakel op de coatingunit in de papierfabriek. De strepen lopen altijd evenwijdig aan de looprichting van het papier. Het probleem beperkt zich meestal tot een aantal vellen. Een zeer lichte kras kan ook in de vellensnijmachine ontstaan.

Kleur toevoegen aan mensen en merken om te verrassen en verwonderen.
Gianotten Printed Media. Add Color.
Lees meer over Gianotten Printed Media