• 24-02-2016 Bekroond als één van de Best Verzorgde Boeken 2015

  Bekroond als één van de Best Verzorgde Boeken 2015

  Geplaatst op 24-02-2016 door Niels Stegehuis - Nelemans

  Uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders stuurden in totaal 410 boeken in voor de Best Verzorgde Boeken. De boeken zijn door een Nederlands-Vlaamse jury beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze. Zij selecteerden 33 Nederlandse en 17 Vlaamse boeken als De Best Verzorgde Boeken 2015. 

  Bekroond als één van de Best Verzorgde Boeken 2015

  De selectie is ingezonden naar de Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig, de internationale boekjurering. Op 7 maart zullen de winnaars bekendgemaakt worden en weten we of daar Nederlands-Vlaamse boeken bij zijn. Nadien zal het Stedelijk Museum Amsterdam de Best Verzorgde Boeken 2015 exposeren. Uiteraard zal ook tijdens de Frankfurter Buchmesse het nieuwe keurcorps te bewonderen zijn.

  Welke boeken het predicaat ‘Best Verzorgd’ verdienen is dit jaar bepaald door een Nederlands-Vlaamse jury die de boekenbranche, de grafische bedrijfstak en de ontwerpers vertegenwoordigt: Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Koen Brams (voormalig directeur Jan van Eyck Academie & voormalig hoofdredacteur De Witte Raaf) en Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk).

  In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken. Vlaanderen heeft enkele jaren eenzelfde bekroning gekend, georganiseerd door de Vlaamse Uitgevers Vereniging, die helaas drie jaar geleden is komen te vervallen. Dit gegeven vormde een extra reden om een Nederlands-Vlaamse bekroning op te zetten teneinde tijdens het Nederlands-Vlaamse Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse ook het mooiste van de Vlaamse boekproductie voor het voetlicht te kunnen brengen.

  Bekijk de keuze van de Nederlands-Vlaamse jury op: www.bestverzorgdeboeken.nl